Emil Boc a avut o întâlnire cu premierul Cîțu unde, în calitate de Președinte al Asociației Municipiilor din România, a propus o lege a zonelor metropolitane, astfel încât să își extindă aria de control administrativ.
“Am ridicat tema zonelor metropolitane, obligativitatea de a promova în Parlament o lege a zonelor metropolitane, care să ofere marilor municipii șansa de a putea decide împreună cu primarii din comunele limitrofe, destinul dezvoltării urbane, transportul public, educația, sănătatea, calitatea vieții. Astăzi, noi avem competențe până la granița administrativă a orașului nostru. Ce se întâmplă dincolo nu putem să discutăm, dar tot ce se întâmplă dincolo de orașul nostru afectează direct calitatea vieții din municipiile pe care le reprezentăm. S-a convenit să se pregătească un proiect de lege care să fie înaintat Parlamentului cu consultarea Asociației Municipiilor din România”, a declarat primarul municipiului Cluj-Napoca.
Boc a început deja o colaborare cu Primăria comunei Florești prin consultanța urbanistică pe care a pus-o la dispoziție primarului Pivariu.
De asemenea, Emil Boc își propune să includă în zona metropolitană a municipiului Cluj-Napoca toate localitățile, de la Gilău la Apahida și de la Florești la Baciu, impunând totodată unele condiții minimale în ceea ce privește asocierea cu zona metropolitană. Printre acestea, primarul municipiului Cluj-Napoca amintește existența de creșe, grădinițe și școli și drumuri asfaltate.
Totuși, pentru ca această lege să fie benefică pentru toate comunitățile implicate este nevoie de anumite limitări ale intruziunii administrative în cadrul altor localități, astfel încât să nu se știrbească puterea edililor din comunitățile mai puțin importante decât municipiile în jurul cărora se află.