Marți s-au descoperit mai multe tipuri de medicamente aruncate pe malul lacului Tarnița, adunându-se peste 9 saci.

Alimentarea cu apă s-a facut din lacul Someșu-Cald pentru a nu se pune în pericol sanatatea locuitorilor din localitățile alimentate din lacul Tarnița.

La data de 23 februarie a.c., polițiștii Secției 6 Poliție Rurală Florești s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că în zona lacului Tarnița au fost aruncate diverse tipuri de medicamente.

Cu ocazia verificărilor efectuate s-a constatat faptul că în două locuri diferite a versantului situat între luciul Lacului Tarniţa şi drumul județean 107P au fost aruncate trei tipuri de medicamente.

La faţa locului s-au deplasat şi  lucrători din cadrul Gărzii de Mediu, Apele Române, Compania de Apă, Laboratorul de Calitatea Apei Someş-Tisa, Poliţia Locală Gilău, care au efectuat activităţi specifice.

Totodată, s-a luat legătura cu Direcţia de Sănătate Publică, reprezentanţii acestei instituţii precizând faptul că a fost oprită captarea apei potabile din Lacul Tarniţa, alimentarea cu apă făcându-se în continuare din Lacul Someşu-Cald.

Până la lăsarea întunericului s-a procedat la colectarea a 9 saci de polietilenă cu medicamente, verificările fiind continuate şi în cursul zilei.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de infectarea apei, faptă prevăzută şi pedepsită de Codul penal.„, se arată într-un comunicat al IPJ Cluj.

Purtătorul de cuvânt al Companiei de Apă Someș SA a precizat faptul că lacul Tarnița este sursa principală de apă pentru cea mai mare parte a județului Cluj, astfel încât s-a luat măsura comutării alimentării cu apă din lacul Someșu-Cald.

Am aflat şi noi despre apariţia unor baxuri cu medicamente într-o zonă situată la 300-500 de metri de turnul de captare a apei. Erau şanse minime ca medicamentele să fi afectat calitatea apei, pentru că erau în blistere, iar volumul de apă din lac este foarte mare. Cu toate acestea, ca o măsură de precauţie extremă, ieri am comutat alimentarea cu apă din lacul Tarniţa în lacul Someşul Cald şi am luat probe pe care le-am analizat. Dimineaţă am primit rezultatele analizelor şi calitatea apei nu a fost afectată, motiv pentru care în jurul orei 13.00 s-a reluat alimentarea cu apă brută din lacul Tarniţa„, a precizat Lucian Croitoru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.